Întâlnire scurtă, dar plăcută, cu Tane Spasev, antrenorul principal al naționalei României U20 de baschet masculin, cel care, alături de elevii săi a reușit, vara trecută, o performanță excelentă, calificarea în grupa A a Campionatului European. Reamintim că, vara trecută, la Pitești, România U20 a căștigat șapte meciuri consecutive pentru o promovare en fanfare în categoria de elită a baschetului juvenil european. Nord-macedoneanul a calibrat cu pricepere un lot care conține, între alții, nume ca Șomăcescu, Lungu, Bădălău, pe care baschetul autohton speră să se bazeze mulți ani de-acum înainte. Când nu transpiră pe banca antrenorilor, Spasev îmbracă haina profesorului, cu misiunea de a îmbunătăți cunoștințele tehnicienilor de copii și juniori. Așa l-am găsit în sala de sport de la Fedeleșoiu, de lângă Râmnicu Vâlcea, interacționând cu antrenorii de copii și juniori din Sucursalele 2 și 3.
Probaschet: Ce-și propune acest ”clinic”, așa cum este cunoscută în lumea baschetului o asemenea adunare, domnule Spasev ?
Tane Spasev: Bun, nu este chiar un ”clinic”, haideți să spunem asta. Un ”clinic” poate fi un întreg auditoriu plin de antrenori și un ”clinician” care explică poziția sa pe subiect. Noi am ales un format de workshop, și aici vine diferența față de ”clinic”, în care punem accent pe interacțiunea cu participanții. De obicei avem un grup mai mic de antrenori, până la 25-30, care sunt angajați activ în schimbul de informații cu persoana care susține workshop-ul.
Ei, și scopul workshop-ului este de a ajuta antrenorii de baschet din România să obțină informații, strategii și, să zicem, idei despre anumite elemente ale pregătirii în baschet. Persoana care susține workshop-ul împarte experiența și cunoștințele sale despre subiectul abordat. Astăzi, subiectul este periodizarea în baschet, dezvoltarea unui plan de antrenament și metodologia și procesul de antrenament. Am gândit, în federație, am făcut un plan de a merge peste tot, în fiecare regiune din România, pe care, iată, îl implementăm pas cu pas.
Preferăm mai degrabă această modalitate de a fi față în față decât întâlnirile online sau de a aduna toți antrenorii din România într-un singur oraș și apoi să ținem un curs. Ideea principală este să ajungem la cât mai mulți antrenori posibil și să le facem confortabil să nu călătorească mai mult de o oră, astfel că alegem un oraș pe regiune în care să facem workshop-ul. Și încercăm să facem cinci în fiecare an, așa că la fiecare două luni încercăm să revenim în regiune, nu neapărat în același oraș, dar într-un oraș din acea regiune, astfel încât să putem merge progresiv de la un workshop la altul, la al treilea, al patrulea și al cincilea.
Probaschet: Ok, haideți să ne întoarcem pe teren. Ați realizat o performanță foarte bună pentru baschetul românesc cu calificarea echipei Under 20 în grupa A, încă o dată felicitări. Vorbim însă aici de nume uriașe, este un fel de divizie a leilor. Ce așteptări avem de la jucătorii noștri în asemenea companie?
Tane Spasev: Hei, haideți să lărgim cadrul, pentru că nu este vorba doar de mine și de Under 20. Sunt trei echipe care au promovat în Divizia A. Antrenorul Ionuț Ivan a făcut o treabă excelentă cu Under 16, s-a calificat de asemenea în grupa A. La fel, fetele de la Under 16 fete, unde antrenorul a făcut iarăși un parcurs perfect. Să nu uităm că echipa Under 18 a avut probleme cu accidentările și nu a avut lotul complet. Cred cu tărie că dacă ar fi fost în formă completă, s-ar fi calificat și ei. Trebuie să vedem acest tablou de ansamblu și să dăm credit federației, președintei Carmen Tocală, pentru că împreună am lucrat ca o echipă și iată rezultatele sunt palpabile, cu două medalii de aur și una de argint înseamnă o realizare mare, un succes imens pentru noi toți.
Revenind la echipa noastră echipa noastră Under 20, suntem într-o grupă cu Cehia, Lituania și Grecia, gazda. Sigur că sunt nume grele. Dar în Divizia A Under 20 există un format diferit. Nu ești eliminat din grupă. Jucăm în grupă, dar apoi, în funcție de poziția noastră, jucăm din nou pentru primele opt locur, așadar există un joc de calificare. Așteptările mele sunt, în primul rând, să fim sănătoși. Sănătatea, mai întâi de toate, este foarte importantă. Apoi, trebuie să avem timp să ne pregătim, iar Federația ne oferă acest timp. Începem devreme. Avem meciuri de pregătire foarte bune, plus turnee amicale organizate. Așadar, cred că avem condițiile perfecte pentru a ne pregăti pentru acest lucru. Acum, odată ce vom ajunge acolo, sper că, cu puțin noroc, vom vedea ce aduce grupa. Dar, din nou, repet, chiar dacă terminăm pe locul patru în grup, tot vom juca un joc de calificare cu echipa de pe primul loc din altă grupă. Sigur că, de obicei, prima echipă din acea grupă va fi cu adevărat bună, dar nu contează. Sunt multe echipe bune acolo oricum. Și până la urmă, poți să obții experiență jucând împotriva unor echipe atât de bune. Scopul este să rămânem în Divizia A, pentru dezvoltarea jucătorilor noștri și pentru tot ce facem în Federație. Repet, este important să rămânem în Divizia A, nu doar noi, ci toate echipele românești, astfel încât să ne asigurăm de cea mai strânsă competitivitate pentru jucătorii noștri.
Probaschet: Ce trebuie să facă mai bine baschetul românesc pentru a îmbunătăți performanțele?
Uite, eu cred că noi îmbunătățim continuu. Și văd că noi suntem în cea mai bună poziție, pentru că muncim din greu, suntem organizați și cred că avem o conducere bună în federație. Este un fapt cert că îmbunătățim. Da, există întotdeauna loc de îmbunătățire, iar eu cred că faptul că vom avea copiii noștri concurând în Divizia A la cel mai înalt nivel, acest lucru în sine ar trebui să aducă îmbunătățire. Pentru că acesta este unul dintre cele mai importante lucruri întotdeauna. Să concurezi împotriva celor mai buni. Așa îți vei îmbunătăți performanța. Pe de altă parte, haideți să ne uităm și la ce se întâmplă în jurul nostru și să vedem că multe echipe au probleme în baschet, echipele naționale. De exemplu, vedem că Croația are toate echipele lor de baschet masculin Under 20, Under 18 și Under 16, cred, în Divizia B. Ok. Deci au retrogradat, și vorbim despre Croația. Există multe aspecte sociale și economice care influențează aceste lucruri. Totul trebuie luat în calcul când vorbim despre progres și performanțe.
Probaschet: Că tot suntem la Vâlcea. Nu mă pot abține să nu vă întreb. Aveți în echipa națională un jucător de la CS Vâlcea 1924, Andreas Blidaru. Vă veți baza pe el?
Acum am avut un mini-camp de 5 zile la Oradea, alături de echipa seniorilor, care juca împotriva Norvegiei. Am folosit aceste 5 zile pentru a ne pregăti puțin și a vedea jucători noi pe care nu i-am văzut înainte, am avut și două jocuri amicale, cu Ungaria. Da, Andreas este unul dintre jucătorii care au fost acolo. Îl știu, normal, îl urmăresc de mult timp. Aceasta este a doua oară când ne întâlnim ca Under 20 pentru Divizia A. În prima întâlnire din Giurgiu, Blidaru nu a fost pentru că era accidentat. Este încă mult timp până la campionat. Trebuie să-l observ acum. În primul rând, este un tânăr grozav care iubește baschetul și care este profesionist. Vine în fiecare zi cu o atitudine pozitivă la antrenamente și la jocuri. A trebuit să-l folosesc mai puțin în jocurile amicale, pentru că se întoarce după accidentare. Dar în timpul în care a fost pe teren, a făcut foarte bine. Așa că timpul lucrează doar în favoarea lui.